به گزارش قشمنا ؛ محمدرضا ابراهیم پور با بیان این مطلب که، کیفیت مصالح ساختمانی و ابنیه و تراکم جمعیت ازجمله معیارهایی است که در میزان تاب آوری شهرها و روستاها لحاظ می شود، عنوان داشت: گسلهای مسبب زمین لرزه ۵.۲ بندر لافت شامل گسل “پیش ژرفای زاگرس” (ZFF) و شاخههای انتهایی سامانه گسلی “پیشانی کوهستان (MFF)” است و اثر این زلزله علاوه بر فرو ریزش ساختمان های بنایی، ریزش ارتفاعات را در پی داشت.
کارشناس ارشد شبکه شتاب نگاری کشور افزود: اگرچه زلزله ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۸ با بزرگی ۵.۸ در محدوده جزیره قشم در حوالی بندر “لافت” و جنوب “بندر پهل” و جنوب شرقی “بندر خمیر” در عمق کانونی ۱۰ کیلومتری رخ داد، امابا توجه به قرار گیری سامانه گسلی این شهرستان وقوع زلزله هایی مشابه زلزله بندر لافت در مناطق دیگر این شهرستان محتمل است.
وی گفت: در این راستا با آماده سازی زیر ساخت ایستگاه های شتاب نگار توسط فرمانداری قشم، بخشداری سوزا ، شهرداری های درگهان ، طبل, تنب پارسان ، دهیاری بندر لافت و باسعیدو شبکه شتاب نگاری زلزله کشور با هماهنگی و پیگیری مدیریت بحران استانداری و اداره کل راه و شهرسازی ۷ ایستگاه شتاب نگاری را در این جزیره تجهیز و راه اندازی نمود.
محمد رضا ابراهیم پور روز شنبه در مراسم بهره برداری از دستگاه شتاب نگاری زلزله در شهرستان قشم افزود: علاوه بر این هم اکنون ۳۱۰ دستگاه شتاب نگار زلزله برخط نیز در نقاط مختلف کشور در دست نصب است که با راهاندازی آنها شمار دستگاههای شتاب نگار زلزله فعال در کشور به بیش یک هزار و ۲۲۰ دستگاه خواهد رسید.
وی بیان کرد: تاکنون ۵۲ ایستگاه شتاب نگار زلزله در استان هرمزگان نصب شده است که شهرستان قشم با داشتن ۷ ایستگاه در شهر قشم، سوزا، درگهان ، طبل ، تنب پارسان ، بندر لافت و باسعیدو را به خود اختصاص داده است.
کارشناس ارشد شبکه شتاب نگاری کشور مجموعه گسلهای شهرستان قشم را نیز از جمله گسلهای فعال دانست به گونهای که دادههای دستگاههای لرزه نگاری و شتاب نگاری نشان میدهد که این منطقه دارای زمین لرزههای متعددی بوده و لرزه خیزی بالای گسل های این منطقه مشهود است.
فرماندار شهرستان قشم در حاشیه این مراسم عنوان داشت: راهاندازی ۷ ایستگاه شتاب نگاری زلزله در شهرستان قشم اهمیت لرزه خیزی این منطقه را متمایز می نماید.
وی ضمن تشکر از اداره کل راه و شهرسازی و مدیریت بحران استانداری هرمزگان جهت تخصیص ۷ ایستگاه شتاب نگاری به این شهرستان اظهار داشت: یکی از اقدامهای بسیار مهم و ضروری شناسایی و تعیین حریم گسلها، ریز پهنه بندی و ساخت و ساز مناطق پیرامون شهرستان قشم است که با پیگیری در دستور کار مسئولین شهرستان و استان قرار گیرد.
علیرضا نصری افزود: کنترل ساخت و سازها با استفاده از آیین نامه طراحی مقاوم سازی ساختمانها دربرابر مخاطراتی چون زلزله، استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد دارای گواهینامه مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی را از جمله موارد کاهش خسارتهای وارده در وقوع زلزله است.
وی اضافه کرد: نصب ایستگاههای شتاب نگار تاثیر بسزایی درکاهش خسارت و اعلام به موقع خطر خواهد داشت.
شایان ذکر است اولین دستگاه شتاب نگار زلزله شهرستان قشم در ۲ بهمن ۱۳۵۳ در بخشداری قشم نصب و راه اندازی شده بود.
شهرستان قشم با مساحتی بالغ بر ۱۴۹۱ کیلومتر مربع و جمعیتی بیش از۱۵۰ هزار نفر در شمال غربی تنگه هرمز در استان هرمزگان قرار دارد.